fi en

Sid Hille, improvisaatio ja sävellys - improvisation and composition

Sid Hille syntyi Saksassa vuonna 1961. Hän on asunut Suomessa vuodesta 1994 lähtien. Hille valmistui Utrechtin konservatoriosta musiikin maisteriksi opiskeltuaan pianonsoittoa, improvisointia ja sävellystä vuosina 1987–94.
Vuosina 1994-2002 hän toimi Keski-Pohjanmaan konservatorion jazzlinjan johtajana ja vastuuopettajana.
 
Hille tunnetaan parhaiten vuosina 1997-2008 toimineen Platypus Ensemblen sekä vuonna 2010 perustetun Sid Hille Contemporary Collectiven pianistina. Contemporary Collectivella on jazzyhtyeeksi poikkeuksellinen kokoonpano: bassoklarinetti, kitara, piano ja sello. Yhtyeen konsertit ovat lähes kokonaan improvisoituja. Contemporary Collective esiintyy ahkerasti sekä kotimaassa että ulkomailla (mm. Suomen jazzliiton järjestämä kiertue toukokuussa 2015 sekä konsertteja Donaueschinger Musiktagefestivaalissa ja Berliinissä syksyllä 2015). Yhtyeen tuorein levytys on hyviä arvoja saanut ‘Outer Space’ vuodelta 2014.
 
Säveltäjänä Hillen juuret ovat eurooppalaisessa ja skandinaavisessa akustisessa jazzmusiikissa, johon sekoittuu etnisiä ja kokeellisia piirteitä sekä vaikutteita aikamme taidemusiikista. Hille on säveltänyt big bandille ja orkestereille mm. kaksi pasuunakonserttoa, trumpettikonserton, saksofonikonserton, pianokonserton ja tuoreimpana bandoneonkonserton ‘Pohjolan neito’ (2013).
 
Syyskuussa 2008 Hille voitti ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä sävellyskilpailussa ‘Scrivere in Jazz’ Italiassa teoksella ‘Tango Morbido Y Cinico’. Hän on säveltänyt myös elokuvamusiikkia ja kamarimusiikkia, mm. kaksi jousikvartettoa, teos jazzkitaralle ja jousikvartetille sekä musiikkia kolmelle elokuvalle. Vuonna 2011 Hillen säveltämä musiikki elokuvaan ‘Kohtaamisia’ oli ehdokkaana Jussi-palkinnon saajaksi.