fi en

VELI KUJALA, harmonikka ja taikuus, accordeon and magic

Veli Kujala (s. 1976) opiskeli harmonikansoittoa ja sävellystä Sibelius-Akatemiassa, josta hän valmistui vuonna 2010 musiikin tohtoriksi aiheenaan uusi suomalainen harmonikkamusiikki. Hänet on palkittu useasti kansainvälisissä kilpailuissa sekä säveltäjänä että esittäjänä.

 

Kujalan monipuolinen sävellystuotanto käsittää soolo-, kamarimusiikki- ja orkesteriteoksia. Hänen varhaisen sävellystuotantonsa pääpaino on urkuteoksissa, joista tärkeimpänä mainittakoon uruille, infrapunakameraohjatulle eloelektroniikalle ja jousille sävelletty konsertto CybOrgan. Laajaa huomiota herättänyt sävellyslevy Hyperorganism ilmestyi vuonna 2016 Alba Recordsilta ja oli ehdolla sekä vuoden 2016 klassisen musiikin Emma-palkinnon saajaksi että Yleisradion vuoden levyksi. Hänen musiikkiaan on esitetty Suomen lisäksi mm. New Yorkissa, Tokiossa, Lontoossa, Pariisissa ja Berliinissä. Teoksia häneltä ovat tilanneet mm. Helsinki Filharmonia, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, Taideyliopisto, Tampere Biennale, UMO Jazz Orchestra ja Zagros Ensemble.

 

Veli Kujala on esiintynyt useiden orkestereiden solistina ja kantaesittänyt yli 70 teosta harmonikalle. Näistä yhdeksän on konserttoja, joista osa on sävelletty mikroaskelharmonikalle, uudelle instrumentille, jonka Kujala kehitteli yhdessä säveltäjä Sampo Haapamäen kanssa. Kujala toimi oululaisen Uuden Musiikin Lokakuu -festivaalin taiteellisena johtajana vuosina 2016–18 ja opettaa konserttiharmonikkaa ja improvisaatiota Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.