Hannu Taanila, tarinankertoja

Hannu Taanila on noin 80 vuoden ajan ikääntymistä tinkimättömästi suorittanut seniorivanhus.

Nurmekseen hänellä aivan erityinen suhde. Ensinnäkin on Nurmeksen kirkon alttaritaulun maalannut Väinö Hämäläinen, joka on Hannu Taanilan puolison Kati Hämäläisen isoisä; Kati Hämäläinen puolestaan on ollut Markku Mäkisen opettaja Sibelius-Akatemiassa. Eikä tässä kaikki: elokuun alussa 1960 Taanila oli urkurina, kun kuuluisan pedagogin ja Nurmeksen Lions-klubin perustajahahmoihin kuuluvan Toivo Kaltiaisen tytär Kirsti Kaltiainen vihittiin Nurmeksen kirkossa kristilliseen avioliittoon Hannu Kojon kanssa; sulhanen ja Taanila olivat kämppäkavereita Turun yliopiston opiskelijavuosinaan. Ja kun Tapani Laaksomiehen suurella vaivalla pelastama ja kuntoon laittama VR:n Hv3-sarjan höyryveturi n:ro 995 Suolahden vanhalla asemalla kesäkuussa 2011 vihittiin uuteen elämään, juhlapuheen piti Hannu Taanila; nyt onkin tämä veturi muuttanut Nurmekseen ja sen vuonna 1910 valmistuneeseen hienoon veturitalliin. Taanila piti 2016 juhlapuheen myös maailmankuulun (mutta Suomessa syrjityn) Urkurakentamo Martti Porthanin 30-vuotisjuhlassa; Porthan on äänittänyt Nurmeksen kirkon nykyiset urut. Nurmeksen vetovoimaa ei Taanila, joka on VR:n kunniaylikonduktööri n:ro 5, voi vastustaa senkään vuoksi, että Nurmeksen rautatieaseman raiteilla 5 ja 6 on Workingtonin G5-kiskoa vuodelta 1936. Mutta Nurmeksen vanha hautausmaa on Taanilalle melkeinpä pyhiinvaelluksen kohde. Siellä on haudattuna sissipäällikkö Olli Tiainen – Taanila itsehän on koulutukseltaan sissiupseeri, jotenhänen ja Kati Hämäläisen pojan etunimi onkin Olli. Olennaista on, että kun 1769 jo syntyi Napoleon Bonaparte, niin seuraava vuosi eli 1770 räjäytti sitten maailmaan kaikkien aikojen kolmikon: Ludwig van Beethovenin, Georg Wilhelm Friedrich Hegelin ja Olli Tiaisen. 

2021 hän esiintyi vierailevana tarinankertojana yhdessä Markku Mäkisen kanssa Nurmeksen ev lut kirkossa perehdyttäen laajan yleisön Bachin musiikillisen retoriikan maailmaan. 
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram