NURMEKSEN KESÄKONSERTIT 4.-11.7.2021


Tervetuloa Nurmekseen!

Tulevan kesän festivaalimme kantavana teemana välkehtii TOIVO. Sitä tämä pitkä ja omituinen vuosi janoaa; miljoonaa hyvää syytä uskoa huomiseen, hyvään tahtoon , elämysten, vahvojen kokemusten, läheisyyden ja yhteisöllisyyden voimaan.

Taiteiden merkitys tunteiden herättäjänä ja liikkeellepanevana voimana on valtavan suuri. Musiikin lävistäessä aistimme ja pakottaessa meidät samaan aikaan sekä läsnäololle, että kurottamaan mielikuvituksen loppumattomiin ulottuvuuksiin, voi tuntea ihmetystä ja toivoa siitä mitä myös niin kaunista ja erityislaatuista ihminen on saanut aikaan.

Voiko toivoa tavoittaa ilman ajoittaista toivottomuuden kokemusta, onko toiveikkuus valheellista itsepetosta? Miten kannatella ja ylläpitää uskoa tulevaisuuteen? Kontrastien sietokyky lisää sinnikkyyttä. Koko ihmiselon värikirjon näkeminen auttaa kurottamaan ja kurkkimaan ulos omasta kuplasta.

Nurmeksen Kesäkonserttien 2021 ohjelma kieppuu ja hapuilee näiden teemojen ympärillä tulkkinaan fantastiset muusikot ja esiintyjät. Konserttisarjamme tarjoilee juurikin kontrasteja, kolikon molemmat puolet. Lisäksi toivottavasti myös harmaan eri sävyjä!

Festivaalimme avaa ainutlaatuinen esitys "Hetkeen emme lähde minnekään". Antti Tikkanen loihtii hetken sooloviulurepertuaarin ja kokonaisuuteen räätälöityjen tekstien parissa. Draamallinen ote jatkuu läpi viikon. Soivien elämysten lisäksi festivaaliviikolla nähdään sekä konserttien sisään istutettua dramaturgiaa, että puheteatteria. Duncan McMillanin monologin ”Miljoona hyvää syytä” tulkitsee riipaisevasti näyttelijä Kimmo Hirvenmäki osallistaen myös yleisön tarinan kulkuun. Näytelmä kertoo pojasta, joka alkaa keksiä itsemurhaa yrittäneelle äidilleen hyviä syitä elää. Tässä on muuten tuhannen taalan paikka lähteä teinin kanssa kulttuurielämyksen pariin!! 

Torstainen, näyttelijä Timo Vuennon dramatisoima elokuvamusiikkikonsertti kutittelee varmasti kaikkien meidän muistikuvia rakkaista klassikoista ja unohtumattomista filmisävelistä. 

Viime kesänä lähes hurmoksen aiheuttanut improvisaatioelämys á la pianisti Antti Hotti on koettavissa jälleen heti avajaiskonsertissa ja uusin maustein päätöskonsertissa. Keskiviikkona, keskellä festivaalia, päästään matkustamaan höyryjunalla Höljäkkään kuulemaan satavuotisjuhlavuottaan viettävän Astor Piazzollan musiikkia Trio Tanguangon tulkitsemana! 

Kirkoissa soi läpi viikon! Valtimossa sykkii romantiikka, kun urkuri Markku Mäkinen tarttuu pneumaattisiin urkuihin musisoiden kokonaisuuden yhdessä valloittavien muusikoiden Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, Minna Pensola, Antti Tikkanen, Lilli Maijala ja Lauri Angervo kanssa. Nurmeksen kirkossa kuullaan useita konsertteja ja harvinaista herkkua esimerkiksi silloin, kun Tuija Hakkila tulkitsee Beethovenin Sonaatin op.109 Böhm - fortepianollaan. Perinteisen, mutta kuolemattoman repertuaarin äärellä ollaan mm. Brahmsin Sellosonaatin soidessa upean sellistin Robert Cohenin ja pianisti Anna Laakson käsissä. Suosittuja, myöhäisillan kynttiläkonsertteja kuullaan niin Nurmeksen kirkossa kuin Ortodoksisessa kirkossa. Yhdessä niistä huilisti Mikael Helasvuo tarjoilee meille ajatuksiaan J.S.Bachin Sonaatista, mitä et halua jättää kuulematta.

Konserttisarjassa soi ilahduttava määrä nykymusiikkia mm. säveltäjiltä Minna Leinonen, Lotta Wennäkoski, Kaija Saariaho, María Huld Markan Sigfúsdóttir, Cecilia Damström, Ilari Laakso, Olli Mustonen ja Juhani Nuorvala. Uusinta uutta kuullaan, kun vakiovieraamme, upea kantelisti Eija Kankaanranta soittaa tuoreen tulkinnan Christopher Fitkinin sävellyksestä Dispersion.

Useista konserteista järjestetään elävät konserttiesittelyt, joissa musiikkialan moniottelija Ville Komppa valaisee esitettävien teosten taustoja ja säveltäjien ja kenties myös esiintyjien sielunmaisemia.  Puhetta musiikista pääsee kuulemaan myös toisen toimittajan toimesta Nurmeksen kirkossa lauantaina kun Hannu Taanila avaa Bachin retoriikkaa hurmaavan sähäkkään tyyliinsä Markku Mäkisen hoitaessa musiikilliset esimerkit.

Kahden väliajan päätöskalaasissa lauantai-iltana päästetään taas kaikki luova voima valloilleen ja nautitaan niin nykymelodraamasta, harmaapäätikkojen kosiomenoista, Tiksola-duon hullutuksista kuin koskettavasta ja suloisesta musiikista ja musisoinnista. Ilta päättyy hivelevään Mozartin Klarinettikvintettoon, jonka tulkitsee jousikvartetin kera upea Harri Mäki.

Nurmeksen Kesäakatemia tihkuu joka vuosi toivoa ja toiveikkuuta kymmenien musiikin opiskelijoiden ja tulevaisuuden toivojen kirmatessa festivaalilaitumilla ja huokuessa energiaa, nuoruuden viisautta, tiedon ja taidon janoa. Opiskelijoiden konsertit ovat tärkeä osa Kesäkonserttien sarjaa. Opiskelijoiden luottopianistina toimii Mikael Kemppainen, jonka taiturillista musisointia kuullaan myös mm. elokuvamusiikkikonsertissa.

Konsertit ulottuvat tuttuun tapaan ympäri Nurmeksen aluetta. Konserttipaikkoina toimivat Nurmeksen kirkko, Ortodoksinen kirkko, Valtimon kirkko ja Nurmes-talon remontin viimeistelyä odotellessa "evakkotilat" Pielisareenalla Hyvärilässä, sekä Kirkkokadun Kivikoululla. Lisäksi musisoimme sään salliessa ulkona, turuilla ja toreilla.

Toivotan teidät lämpimästi tervetulleiksi joukkoomme! Kuulostelemme herkällä korvalla koronasuosituksia ja otamme ne huomioon kaikissa järjestelyissämme. Mutta takaamme lämpöä ja ainakin henkistä läheisyyttä sydämiemme kyllyydestä!

Nurmes kutsuu, Tule!

Kevään valon keskeltä, Anna Laakso, kesän 2021 taiteellinen johtaja

Ps. Nurmeksen Kesäakatemian ja Kesäkonserttien taiteellisen johdon parivaljakko ovat pianistit Tuija Hakkila ja Anna Laakso, jotka hoitavat tehtävää vuorovuosin
Tutustu konsertteihin täältä:
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram